söndag 12 januari 2014

2010 Ricossa Barbaresco, lite svinn får man kanske räkna med...

När paket med de två syditalienarna kom och jag såg en viss missfärgning på paketet började jag så smått ana oråd...och mycket riktigt missfärgningen berodde på att halsen slagits av under transporten på den ena flaskan.

När vi väl korkade upp den andra flaskan så trodde jag ett tag att vi även förlorat den andra flaskan. Den här gången till oxidationens obarmhärtiga händer. Oväntat mycket tegel i kanten och en återhållsam, mogen doft fick oss att fundera på om flaskan inte var skadad.

Ganska snabbt insåg vi dock att det bara är vi som spenderat alldeles för lång tid av vårt vindrickande utanför Piemonte. Nebbiolo, som vinet alltså är gjort på, är ju en av de druvsorter som fortast går mot tegel. 2010 Ricossa Barbaresco vinner mark hela kvällen och öppnar upp sig mer och mer. När vi väl släcker lampan (vilket numera är ganska tidigt på fredagar, oftast efter att jag först somnat både i soffan och inne hos barnen) så har vi doftat oss till vildhallon, körsbär, läder, choklad, lite parfymerade rosor samt en len och diskret ekighet. Munkänlsan är medelfylligt, torrt och saftigt med relativt bra bett i tanninerna. Bra längd på eftersmaken och här gör sig den relativt väl tilltagna syran sig påmind.

Vi går igång på det här, men luftning är ett måste! Mat eller eventuellt ost till är nog också ett måste, jag tyckte åtminstone att det blev lite väl tufft på egna ben. Med sina 101:- känns detta klart intressant och det lär väl inte dröja länge innan det letar sig in i det ordinarie sortimentet. Det vore kul att ställa upp det mot de Langhe Nebbiolo som som finns på bolaget i samma prisklass, tror att det hade stått sig bra.


PS. Ett gäng andra har smakat.

2012 Nederburg Noble Late Harvest

Jag älskar verkligen färgen och simmigheten eller viskositeten hos söta viner! Hade jag haft lite mer pengar, lite mer tid och bättre tandstatus hade jag bara druckit söta viner. Och det står jag för! :)

Nederburg Noble Late Harvest har precis de egenskaperna. Gyllene, simmigt med tydlig botrytiskaraktär, fullt av honung, kanderade frukter och aprikos. Längden är som så många gånger med söta viner väldigt lång. Inte oändlig som vissa Sauternesviner verkar vara, men tillräckligt för att jag funderar på att strunta i tandborstningen idag. ;)

Vill man ha ett billigt och gott efterrättsvin, så borde Nederburg NLH få följa med ner i varukorgen nästa gång.

torsdag 2 januari 2014

Gott nytt!

Lämnar ett bedrövlig år och ett nästan lika bedrövligt vinår bakom mig med förhoppningen att 2014 ska bjuda på mer positiva upplevelser och mer tid på bloggen.

Gott nytt alla ni där ute!

Mitt mål för året (förutom att gå ner 7 kg, äta mindre godis och motionera mer alltså ;) )är att bli lite mer som Brené förespråkar i videon här nere:


Tänkte be er läsare om lite hjälp. Lägg till en låt i spotifylistan här nedan. Välj den låt som representerar ditt 2013. Den låt som skulle vara themesong i din film om det gångna året. Ny som som gammal spelar ingen roll. Utmaningen är att bara välja EN.

Tack på förhand!

Listan hittar ni här.

Ger mig inte på några best-of-listor efter så få inlägg, utan konstaterar bara att min bästa vinupplevelse för året inte var 1986 Château Latour eller 2003 Ornellaia. Utan 2007 Olmaia. Himmelskt gott!

Årets godaste

Med hopp om ett bättre år!
Gustav