fredag 23 december 2011

Rättsstaten Sverige

Läkartidningen.

Provar att blogga via iPhone-appen Blogger, så det kanske ser lite lustigt ut.

För er som inte läst ovanstående artikel eller DN:s ledare kan jag verkligen rekommendera att ni lägger några minuter av er tid till det. Ett helt bisarrt exempel på en inkompetent organisation från början till slut. Nästan 1000 dagar gick från att "barnläkaren" (som eg är narkosläkare) hämtas mitt i ronden av fyra poliser till att dom faller. 2 år och 9 månader av mediadrev och anklagelser som sedan mynnar ut i en rättsprocess där det framträder en bild av ett åtal som grundar sig på medicinska experter som uttalat sig om saker utanför sin expertis i kombination med någon slags personlig prestige hos åklagaren.

Tyvärr pågår det ett drev där man verkar vilja smutskasta läkare och samtidigt vården bantas. 500 personer ska t.ex. bort från SUS i Skåne och politikerna lovar att vårdtagarna inte ska få sämre vård. Ja, tjena! Med de förutsättningarna lär det här inte vara det sista exemplet på läkare som åtalas. Någon som har ett bra jobb att erbjuda utanför vårdsektorn?

Vin någon? Det har blivit lite av den varan här

2006 Capitel d'Roari var en liten besvikelse. Har gillat de tidigare årgångarna skarpt, men den här hade inte samma kraft. Bara drygt medelfylligt utan riktig stund i frukten. Runda tanniner, en del ek och lite tobak. Bör nog inte ligga mkt längre.

2007 allesverloren fine old vintage var däremot riktigt bra. Ingen eldighet. Bra tryck i frukten med rikligt med katrinplommon. En julfavorit!

Vet ni förresten hur man enkelt skulle kunna spara miljoner inom vården? Porta alla 80-talister! Skämt å sido, men om vi hade fått de mellan 20-29 att se akuten som något annat än vårdens McDonald's så hade mycket varit vunnet (sparat). Bilden visar de som hänvisats från akuten på "mitt" sjukhus till primärvården. 80-talist? Javisst!

söndag 4 december 2011

Battle of Nygårda...och en slurk La Clape


M's syster med ingift italienare på besök. Har alltid lite svårt att ställa till med större vinspektakel när någon är gravid och inte riktigt kan vara med. Försöker utmana smak- och luktsinnet genom att istället greppa en flaska fatlagrad Nygårda julmust på systemet, en 33:a "standard" Nygårda på Willys och en äldre variant av densamma ur källaren. De två 33:orna har bäst-före datum 11 Feb 2010 respektive 11 jan 2013. Cirka tre år mellan tappnigsdatum alltså. Kanske lite oansvarigt att bjuda en gravid på något som gått ut för snart två år sedan, men alla lever i alla fall och har hälsan idag. Förra året provade vi två flaskor med cirka två års skillnad i bäst-före datum och då gick den yngsta flaskan segrande. Förväntningarna är alltså att den yngre av de två 33:orna ska vara att föredra. Den ekftslagrade julmusten, eller som det också står: Vintage oak 2011, är lagrad 6 månader på bourbonfat.

Musten serveras halvblint till de övriga. Vi plockar ganska snabbt ut vilken respektive flaska är. Flaska 1 är den yngre standardvarianten, men kryddor och lite skarpa syror. Flaska 2 är den utgångna standardflaskan. Ur det glaset stiger en ganska funky doft som för tankarna till laktobaciller och sur mjölk. Smaken är rundare med dragning åt kola och möjligen är den något mindre söt. Flaska 3 har utan tvivel lagrats på bourbonfat. Tydlig whiskydoft med klara inslag av karamell. Mer skum än i de föregående. Även smaken bjuder på karamell, tillsammans med kaffe och choklad. I kombination med en lägre sötma är denna betydligt vuxnare i sin smak (och barnen tycker inte om den).

Alla tyckte vi väl att den gamla hederliga musten var bäst, men vill man ha lite mindre sötma och mer vuxentouch funkar den fatlagrade utmärkt.

Lite vin har vi naturligtvis även fått i oss denna helgen. Föräldrarna var snälla och köpte med sig tre flaskor 2009 Château L'Hospitalet La Clape på deras senaste Frankrikeresa och i går fick första flaskan sätta livet till. Allt skvallrar om ett ungt vin. Blårödfärg, ung doft med massor av syrliga bär och en härlig friskhet i munnen. Lägg till detta även lite fat och något sträva tanniner. Gott, men kanske inte riktigt harmoniskt ännu. Har nog en del att vinna på att ligga lite och hitta harmonin helt, men jag tvivlar på att den klarar de 10-12 år som baksidan vill göra gällande. Vi tittar väl till flaska nummer två om 2-3 år. Bör poängteras att noteringarna är från dag två. Första dagen åkte det fram lite sent och det enda jag la på minnet var att vinet kändes väldigt varmt när det serverades rumstempererat.

2009 Selma har också slunkit ner. Var bara tvungen att testa ett vin som har samma namn som dottern. Sydafrikan gjord på 90% Shiraz och 10% Cabernet Sauvignon. Ingen rök var väl det mest positiva. Solmogen frukt med kryddor, fat, choklad, kaffe och peppar. Relativt runt. De 14,5% lyste tyvärr igenom ganska tydligt. Inget jag rekommenderar och absolut inte värt 149:-.