tisdag 26 april 2011

Dags att deklarera!



Deklaration och internet fungerar faktiskt klockrent tillsammans! Det som förut var minst en helkvälls arbete sköts nu snabbt och lätt med några enkla musklick...och har man glömt några uppgifter är det oftast bara att logga in på sin bank/depå/förvaltare's hemsida och leta rätt på rätt nuffra.

Nu var det inte enkelheten med att deklarera som jag tänkte skriva om utan snarare ett litet tips. Om ni, som jag, inte tror så värst mycket på gud eller andra högre väsen och dessutom passat på att gå ur svenska kyrkan, så blir det ju oftast en liten slant tillbaka på deklarationen. Jag var innan med i svenska kyrkan för att stödja deras verksamhet, inte för att jag delade deras tro. Nu har jag istället valt att använda de pengarna till nåt jag tror på (inte vin). Så mitt enkla tips för den som vill känna att man bidrar med något är att ta summan motsvarande kyrkoavgiften och skänk till något som känns bra. För egen del blir det något som har med den marina miljön att göra. Kanske Sea Shepherd. En piss i havet, I know, men om alla pissar så kanske...

Nyligen hemkommen från Egypten. Litet reseinlägg på G. Inte druckit så mycket vin. 1994 Château Laroque smakade rosenvatten och jag mäktade med ett halvt glas. 2004 Brolio var däremot riktigt trevlig. Önskar jag hade fler flaskor.

måndag 4 april 2011

4 x 2003 Guigal Côtes-du-Rhône

Undrande och nyfikna? Eller undrar ni varför idioten druckit fyra flaskor av samma medelmåttiga vin och tillråga på allt samma (för-)gamla årgång?

Jag och min vänner Dr Milf och Don bestämde oss för drygt tre år sedan för att kolla om våra olika förutsättningar för att lagra vin skulle ge något utslag efter trå års lagring i olika miljöer. Vi hade då inte så mycket pengar att spendera, så vi bestämde oss för att köpa ett vin runt hundralappen.

Jag mailade systemets kundtjänst och bad de föreslå ett vin som skulle kunna passa våra förutsättningar. Dessa var alltså lagring i tre år i min (något svala) källare, Milfens (rumstempererade) byrå och Dons (strax under rumtempererade) garderob. De förslog alltså Guigals basvin.Nu 3½ år senare var det alltså upp till bevis...

Vi serverar givetvis vinerna blint. Ganska snabbt kan vi konstatera att detta inte är ett vin för lagring i tre år. Inte särskilt mycket frukt och begynnande rosenvatten. Lite lakrits och en hel del fat. Don proklamerar ganska snart att han inte tycker att det är någon skillnad. Jag och Milfen sträcker oss till att det trots allt är ett vin som är lite tristare än de övriga, lite mer platt helt enkelt...vill ni gissa vilket vin det var? Mitt naturligtvis.:)

Don som är värd är inte sämre än att han har ett litet ess i rockärmen. Vi får oss serverade ytterligare tre glas blint. Ska vi gå på mitt initiala intryck tyckte jag då att två av glasen var kompisar med varandra och att det tredje glaset var kompis med 03:orna. Det visar sig att det tredje glaset var ytterligare en 03:a, men inköpt nästan ett år före de andra, dvs för fyra år sedan. Lite annorlunda etikett samt rejält mycket mer fällning. De två andra glasen visade sig innehålla 07:an från samma flaska. Inte helt fel på det alltså. Men det är svårt att vara så kaxig att man säger att två glas innehåller exakt samma vin. Framför allt när man redan hunnit med några andra viner.

Sammanfattningsvis tycker jag ändå att man kan konstatera att för ett såpass enkelt vin som Guigals CdR så spelar några graders skillnad i temperatur ingen större roll. Sen ska man kanske inte tolka in för mycket i ett vin som släpptes på 2 700 000 flaskor. Det måste finnas en del variationer och vi köpte inte heller in vinerna från samma bolag. Borde finnas en hel del viner (även i den prisklassen) som skulle klarat uppgiften bättre.

På lördag bär det av ner till Egypten för en veckas dykning. Blir nog inte mycket vin och förhoppningsvis inte så mycket oroligheter heller....

PS. Har även hunnit dricka 1999 Louis Jadot Beaune Premier Cru. Hann inte med i huggsexan, utan fick nöja mig med en flaska. Gott, men inget wow-liksom. Ni som fick flaskorna kan vara nöjda, men jag kommer inte att gräma mig. Då gillade jag 2006 Sokol Blosser Dundee Hill Pinot Noir, som dracks på 19 Glas, bättre. Skönt, men riktigt bra längd. 2008 Dandelion Vineyards Lionheart of the Barossa Shiraz slank ner ikväll. Håller med Frankofilen i hans beskrivning. Doften lovade mer än vad smaken höll.