söndag 21 juni 2009

Kroatien


Marken har precis slutat gunga efter en första veckan någonsin i segelbåt för unge (nåja) herr doktor. Måste först och främst ge en stor tumme upp till Kroatien. Fantastiskt vackert land! Inte mycket vind att bjuda på dock. Vi gick för motor mer än hälften av dagarna. Gav i och för sig tillfälle att spana in både delfiner ochsvärdfisk som hoppade i vattnet.


Varje stad vi var i, både på fastlandet och ute på öarna hade en geniun liten stadskärna som förde tankarna tillbaka till romarriket. Små, trånga och mysiga gränder med med hus och gatsten av marmor gjorde att man nästan såg både romare och pirater spatsera på gatorna framför sig. I gränderna låg ofta små anspråkslösa restauranger som ledde in till fantatiska små innergårdar, inte sällan belägna under stora apelsinträd eller stora vinrankor. Priserna låg en bit under svenska, utan att för den delen kännas som jättekap. Fisk, räkor och annat gott från havet var för det mesta dock inte bara billigt utan även grymt gott! Varje restaurang hade ett eget husvin, både rött och vitt, vilket normalt sett kostade runt hundralappen för en liter. Då resten av sällskapet inte särskilt vinintresserade blev det oftast husets som avnjöts. Det gjorde i och för sig inget, för det var för det mesta riktigt trevliga bekatnskaper. En del var lite vattniga, men på andra ställen var det så att jag lätt varit beredd att betala över hundralappen för en flaska på systemet. På många av ställena verkade det som husets vin faktiskt brygdes på plats. Vid något tillfälle fanns till och med lite av bottensatsen med i karaffen.


Tack Finare Vinare och Tommy för tipset om Zlatan Plavac. Tyvärr lyckades jag inte hitta hans Grand Cru annat än på ett kaffe i Trogir. Där kostade det dock cirka 500 SEK, så det hade säkert varit en hel del billigare i affär än hemma i Sverige. Skulle ha letat när vi var på Hvar, för det är tydligen där det görs. Hittade en hel del av hans billigare viner, men fick tyvärr inte tillfälle att prova. Det fanns en hel del Vinotek i Kroatien, men de flesta var små och sålde oftast enbart 4-5 olika viner från samma producent. Ville man ha större utbud fick man vända sig till snabbköpen. Där var inte heller något större utbud, framför allt inte bland de lite dyrare vinerna. Hittade dock vinet Grgic, som står omnämnt i 1001 wines you must drink before you die som ensam representant för Kroatien. Kände mig dock "tvungen" att ge bort båda flaskorna till mina föräldrar som ju faktiskt stått ut med våra två bastarder i en vecka...men jag har blivit lovad smakprov vad det lider. Vinet är gjort på samma druva som Zlatan's, Plavac Mali, så det ska bli intressant att prova framöver...


Kommer en recension på ett vin från Hvar framöver, men det tar vi en annan gång ananrs kommer jag aldrig bli klar med det här inlägget...

torsdag 11 juni 2009

Kroatien coming up

Varför stavas inte coming med två m egentligen?

AT-tentan avklarad. Snublande nära att bli "riktig" doktor nu. Några månader på vårdcentral så...

I övermorgon bär det av till Kroatien för en veckas segling. I senaste munskänken står det ju om just Kroatien och i "1001 wines you must drink before you die" finns ett kroatiskt vin med. Ska se om jag hittar något trevligt att dricka eller ta med mig hem. Tips mottages tacksamt.

måndag 8 juni 2009

When in France...

...drink Californian Zinfandel. Ja, jag vet, det låter inte klokt. Men som lite bakgrund kan jag berätta att mina föräldrar förra året köpte ett hus någon mil norr om Cannes av en britt. Han skulle flytta hem igen och när det väl var dags att bege sig så fick bohaget stanna kvar. Detta inkluderade en mindre vinkällare...eller i alla fall en vinhylla nere i källaren av högst varierande kvalitet. Skulle tippa på att 3/4 av vinerna redan är för gamla och på en del har dessutom etiketten trillat av. Men, det fanns även lite kul som några flaskor Champagne och lite utländska flaskor. Hur som helst så noterade jag sist vi var där att det fanns en flaska av 1997 Ravenswood Sonoma County Zinfandel. Vinet finns ju även här hemma i Sverige så inför resan till Frankrike köpte jag med mig en flaska av årgång 2005.

1997 Ravenswood Sonoma County Zinfandel har tappats på butelj den 31 mars 1999 enligt etiketten och med en syrahalt på 0.72g/dl. Doften känns ordentligt mogen, lite sötaktig med en lite mogen frukt. Efter ett tag dyker ett helt hav av sötlakrits upp. Även i munnen är vinet naturligtvis mogen med en inbjudande rundhet. Slutet bjuder på bra längd med överaskande syrlighet. Lite over the edge, men roligt att prova en riktigt mogen zin. Har lite dåliga anteckningar på hur frukten stog sig, men kanske är avsaknanden av anteckningar ett tecken på att det ändå fansn en del frukt kvar?

2005 Ravenswood Sonoma County Zinfandel's syrahalt var enligt etikett 0.61g/dl. Enligt bibendum är vinet gjort på 83% Zinfandel, 14% Carignan, 3% Petite sirah. Doften bjuder på fuktigt trä och mogna bär, med björnbär i frontlinjen. Vinet har lagrats 18 månader på franska ekfat vilket bidragit med en rejäl smörighet, som efterhand övergår i smörkola. I munnen är vinet naturligtvis strävare. Man finner inte alls samma syltiga sötma som i den äldre versionen. Den feta smörigheten återfinns även i smaken. Eftersmaken är oväntat kort.

En intressant jämförelse där det yngre vinet kändes för ungt och det äldre för gammalt. Vi var sex som provade och det blev ungefär dött lopp mellan de båda. Har själv lite svårt att sätta ner foten i något läger, men det var kul att se att 1997:an ändå stod sig bra i konkurrensen. Tyckte inte att 2005:an kändes sådär jättespännande för 179:-. Vinet skulle säkert vinna på att ligga några år. Kanske inte 8, men 3 år skulle säkert lyfta det lite till...men det får jag aldrig reda på, för så intressant var det inte att jag tänker köpa en pava till.