fredag 29 maj 2009

Skabb

På söndag bär det av mot Frankrike tillsammans med två andra barnfamiljer. Vet inte om sex barn i samma ålder tar ut varandra eller om 2+2+2=10. Befarar det senare. Hoppas hur som helst att det blir tillfälle att inmundiga lite trevliga vin och kanske även få lite blogginspiriation. Det har varit dåligtmed viner med sistone och framför allt dåligt med anteckningar.

Får bjuda på lite vård istället:
Är ju som bekant på vårdcentral för tillfället och i häromveckan hade jag en 17-årig flicka som patient. Hon sökte pga kliande utslag äver hela kroppen, inklusive mellan fingrar och runt bröstvårtorna. Hon hade haft det ett tag och nu hade även pojkvännen börjat få besvär. Trots att jag inte lyckades hitta något värddjur (mikroskopet funkade inte), så var det rätt uppenbart att hon hade lyckats få skabb. Det "roliga" i kråksången var att tjejen nu insåg att "fan jag måste berätta för min pojkvän att jag smittat honom med skabb". Jaha, vad är det för kul med det tänker då du? Det roliga var pappan som också var med vid besöket. Han skrattade så tårarna sprutade när han hörde detta och undrade om han fick vara med när hon berättade de glada nyheterna. Ibland är det skönt att ha förädrarnas stöd ;)

lördag 16 maj 2009

AT-tenta

Igår avklarades förhoppningsvissista tentan på åtminstone 5 år, AT-tentan. Rätt klurig måste jag erkänna. För ev läsare som är läkare eller bara nyfikna kan ni prova lyckan här.

Inte mycket vin att berätta om. Blev inspirerad av Billigt Vin, när dessa nu faktiskt gjorde skäl för namnet och provade billigt vin. Hänvisar helt sonika till deras beskrivning av 2007 Tabalí Syrah Reserva. Ett bra vin för priset, men inte så himla spännande. Blir att ta till när vardagen kräver en skvätt...

PS. Idag blir det inte heller mycket vin. Tänkte för en gångsskull ge mig utoch festa lite.

onsdag 13 maj 2009

Onsdag

När man är lite så här småonykter på en onsdag så vill jag gärna bjuda på ett skratt ;)

tisdag 12 maj 2009

9. 2005 Chateau Mont-Redon


Dyrgripen på listan. Med sina 234 kronor ligger den en bra bit högre än övriga viner på listan. Även Mont-Redon har drabbats av prishöjningen, med en höjning på nära 10%, från 215 till 234 kronor. Den nya årgången har gjort en rejäl klättring i listan, 2004:an hamnade på 36:e plats.

Motiveringen i år lyder:
Rikt och kraftfullt, men ändå elegant med bra tanniner, kryddiga grenacheinslag och fina svartfruktiga syrahtoner.

Vin körs genom aeratorn ner i dekantern en dryg timme innan det är dags för middag. Kanske lite snålt med tid, men jag räknar med att aeratorn motsvarar 1-2 timmars dekantering.

Färgen är ljuströd, lite åt Bourgognehållet. Doften känns (förvånande nog) inte särkilt knuten, mer ungt. Rikt bärig med björnbär i frontlinjen, men även hallon, jordgubb, plommon och aningen körsbär. Lite sytligt. Fatigt med lite vanilj(kola) och ett knippe kryddor och peppar. I gommen finns naturligtvis en del tanniner, men en stramhet som ändå inte tar överhanden. Kryddor och mörka bär dominerar även här. Eftersmaken har en bra längd med lite bitter frukt.

Årgången har provats av åtminstone tre andra vinbloggare (enligt min modifierade sökmotor till höger).
Vet inte om det är dagsformen eller matvalet som förstör helhetsintrycket, men jag har svårt att tända helt på det här...och det förvånar mig. Jag brukar alltid gå ingång på Chateauneuf-du-pape. Vinet känns lite för intetsägande för prislappen. Tyckte, när jag provade efter fem till luftning att det nästan kändes lite vattnigt. Jag hoppas att det är ungdomen som gör det, men jag är lite skeptisk. Mindre bra flaska? Ska sägas att jag misshandlade vinet lite genom att servera det till starkt kryddade, grillade kamben. Vinet skulle nog gjort sig bättre till något med lite mindre dominerande kryddning.