måndag 27 oktober 2008

Oskuldens tid



Insåg när vi landade i Nice att det var riktigt länge sedan jag var i Frankrike. En kort sejour 2000 och innan dess var det nog 15 år sedan. Sommaren 1990 passade vi en katt under sex veckor i en jättevåning med gigantisk takerass i centrala Monaco...så är det någon del av Frankrike som jag känner att jag har lite koll på så är det just Nice med omnejd. Nu bodde vi cirka 1½ mil norr om Cannes, uppe bland kullarna.

Det första man slås av i Frankrike är att det verkligen är bilar överallt. Att promenera eller cykla när man kan ta bilen verkar snarast betraktas som något sjukligt. Bara i en stad som Antibes, som bara har 75 000 invånare, känns trafiken i klass med Stockholm under rusningstrafik. Nästa sak jag slogs av var hur dyrt allt är, framför allt mat i affärer. Till exempel ett 6-pack ägg kostade 2,8€. Det enda som går att få billigt är vin (och i viss mån ost). Fulvin kostar mindre än färskmjölk... Underligt land. Samtidigt är det lite charmigt att åka förbi pizzerior med skyltar, köp 3 pizzor få en liter vin. Då vet man att man är utomlands.
Vad gäller vin, så blev det kanske inte så mycket roligt vin som jag hade hoppats på. Man ska kanske inte ha så stora förhoppningar när man åker runt med två barn i bilen. Det blev tyvärr bara viner inhandlade på stormarknader som Carrefour och Auchan. Hur som helst så blev det lite oskuldernas tagande för min del. Tre oskulder togs: Bandol, vitt Chateauneuf-du-Pape, samt Côtie-Rôtie.
2006 Les Moutonnes Côtie-Rôtie. 18€ på Carrefour. Var relativt ljust i färgen, lite som svartvinbärsaft. Vinet har en klart ungdomlig ton och känns lite obalanserat. Det bjuds på lätt sträva tanniner och relativt mycket syra med lätt brända toner av kaffe. Eftersmaken är lång om än inte särskilt angenäm. Inget vin som fick gommen att slå några större volter och kanske så här i efterhand inte rätt vin att upptäcka Côtie-Rôtie med. Säkerligen skulle det vinna på att ligga några år, men det här är inget stort vin. Har sagt det förut: ibland är jag dumsnål. :(
2006 Château Cabrières. 14€ på Auchan. Mitt första vita Chateauneuf-du-Pape. Det här är en betydligt trevligare bekantskap. Färgen är halmgul med dragning mot orange. Hade utifrån färgen förväntat mig ett ganska kryddigt vin, men möts istället av gula frukter, äpplen och plommon tillsammans med en hel del fläder. Ingen fatkänsla att tala om och endast en gnutta citrus. Syran är riktigt pigg och trevlig och följer med som en röd tråd genom hela vinet över i eftersmaken som ligger kvar angenämt länge.
och så några korta ord om...
2001 Château Lauriol en Bordeaux som köptes lite i desperation över att försöka hitta ett vin med några år på nacken. Trodde faktiskt att det skulle vara lättare att hitta äldre viner, men det var svårt både på Rhônesidan och Bordeaux. Detta var inget fancy. En del röda bär med en hel del jordgubb. Lite multna toner blandat med hö. Ganska trist.
2005 Domaine Gros' Noré Bandoloskulden rök här. Gjorde inga anteckningar, men minns att vinet var kryddigt och mustigt med relativt mjuka tanniner. Trevligt, lite ungt, men blir nog tyvärr aldrig något stort vin.
Lyckades bara få med mig tre flaskor Bordeaux hem, men är egentligen rätt nöjd med det eftersom jag slapp betala extra trots 1½kg övervikt med Sterling. Försökte leta efter 2005:or, så att jag skulle kunna hävda mig bland alla bloggar om primörerna, men så bidde det inte. ;) Fick med mig en flaska 2000 La Tour Carnet en 4e Cru som införskaffades för 31€ på Carrefour. Efter att ha läst Frankofilen inlägg om 2002 vet jag inte om priset var så himla bra. Men om man beaktar hur mycket stryk kronan fått på sistone så kanske man kan motivera priset. Köpte även 2006 Château d'armailhac 5e Cru för 28€ samt 2006 Château Vrai Canon Bouché för sisådär 12-14 €. En St Emilion som fick bra ömdöme i Livets Goda vid deras genomgång av 2005:or. Har ju tyvärr bara en flaska av varje så om någon har förslag på när man kan förvänta sig att det peakar så blir jag glad.

måndag 20 oktober 2008

France

Lovar mer än jag kan hålla nuförtiden. Inget vin igår utan bara en massa städning i källaren...

Imorgon bär det av till Frankrike. Vi kommer bo cirka 1½ norr om Cannes...eller
43°37'13"N
6°55'0"O
För den som har Google Earth eller liknande.

Inga vingårdsbesök inplanerade med tanke på barnen. Men väl en hel del vininmundigande. Ska visst finnas en liten pizzaugn, så förslag på passande franska pizzaviner tas tacksam emot :)

Ses om en vecka!

lördag 18 oktober 2008

Inlägg 100

Får spara jubileet till ett annat tillfälle...

Det blev inte så mycket vin ikväll. Ett glas 2003 Proyecto Qu4tro var allt jag mäktade med efter mastodontpasset på akuten. Barnen är uthyrda till föräldrarna över helgen och vi har för första gången på minst ett år bara kunnat slappa hela eftermiddagen utan att göra något nyttigt :) Kvällen avslutades med ett besök på en av stadens finare restauranger där M åt Moules Frites och jag lamm. Till detta drack jag som sagt 2003 Proyecto Qu4tro från Conca de Barbera i Spanien. Tydligen en blandning av Merlot, Cabernet, Tempranillo och Grenache. Ett välbalanserat vin med en ordentlig ekprofil blandat med röda bär, kaffe och lakrits. Riktigt bra längd på eftersmaken, dock med en lite omogen bismak.

Natten på akuten blev oväntat lugn. Lärdom för undertecknad underläkare blev, utan att avslöja för mycket, att vara lite försiktig med alltför mycket morfinpreprat mot smärta då detta kan (läs gav) andningsdepression. Som tur var finns ett utmärkt antidot som heter Narcanti och som fungerar bra mot överdoser av morfon, heroin och liknande. Problemet med Narcanti är att det bryts ner mycket snabbare än morfinet, så man riskerar att halka in i andningsdepressionen ingen.

Är nu ledig en vecka, så förhoppningen är att jag ska kunna bjuda på en ordentlig vinrecension redan imorgon.

Go' Natt! Var uppe hela natten och har sovit fyra timmar på förmiddagen, så jag är rätt mör just nu...

fredag 17 oktober 2008

Stålbad

Sitter och förbereder mig mentalt på mitt första pass som nattjour på kirurgen. Ett nätt litet 17-timmarspass...och på en fredag dessutom. Kan nog bli sådär kul. Hoppas på dåligt väder så det inte kommer in alltför många fall av misshandel. Ska försöka sova en ordetlig tupplur nu när barnen är på dagis.

Detta innebär ju i alla fall att vin är ett måste på lördag! :)

söndag 12 oktober 2008

Enkät 1


Har lite tappat stinget just nu känner jag. Var i Eksjö igår och hälsade på Broilern med familj. Drack faktiskt ett gäng trevliga viner igår, men tog inga anteckningar och koncentrerade mig mer på sällskapet. Vi drack en 1986 Corton-Charlemagne Domaine Bonneau du Martray, 2005 Château Courac Laudun samt 2000 Château Derezsla 6 puttonyos. Kan mest bara konstatera att Corton-Charlemagne nog passerat zenit, men ändå bjöd på smör, nötter och gula äpplen och var en rolig annorlunda upplevelse. Château Courac Laudun blev lite för syrligt efter föregående vinet, men ska definitivt provas igen under rätt förutsättningar. 2000 Derezsla var kvällen höjdare enligt Broilern och nog var det trevligt. Fast det kommer inte upp till favoriten Tamellini ;) Enligt en klisterlapp på Tokajern så ska den ha fått 96 poäng i Wine Spectator 2004. Känns lite väl högt.

Nu till min senaste Gallup:
Châteauneuf-du-Pape kammade lätt hem förstaplatsen med 38% (14 röster). Andraplatsen blev däremot en jämnare historia. Piemonte knep den med 22% (8 röster), följt av Amarone 19% och Bordeaux 16%. Sist kom Bourgogne med 2%. Amarone kom starkt på slutet och jag blir lite nyfiken om Amaroneguiden.se's senaste nyhetsbrev med lovord om Tamellinin kan ha bidragit till det. Gläds åt att fördelningen mellan viner faktiskt stämmer rätt så bra överens med den jag själv skulle skissat.

Hoppas att jag kan återfå lite inspiration framöver, annars funderar jag på att lägga ner bloggen... åker snart till Frankrike för lite rekreation med familjen och förhoppningsvis blir det lite trevliga viner och inspiration för framtida inlägg.

lördag 4 oktober 2008

Luigi Righetti Capitel de'Roari minivertikal

Det är lustigt hur påverkad man blir av dofter och smak när man vet vad det är man provar...

Idag bjuds det alltså på en liten vertikal av Captiel de'Roari, systembolagets billigaste Amarone. Upptäckte att jag hade en likasinnad (alltså vinintresserad) på jobbet och då måste man ju ta tillfället i akt och bjuda in till provning. Totalt är vi sex stycken som provar. Vi Bjuder på Boeuf Bourguignon, men för att få en ärlig chans att bedöma vinerna så väntar vi tills barnen somnat och man, som någon passande uttryckte det, kunde höra tystnaden. Till maten delade vi istället på en flaska från Priorat. Tog inga anteckningar och i dimman av de andra vinerna får jag nöja mig med att konstatera att det var gott.

Anteckningarna nedan är ett hopplock av allas omdömen och intryck. De flesta intrycken är nog inte mina egna då jag med facit i hand hade svårt att känna några jättestora skillnader. Vinerna var väldigt lika i färg med en mörkröd färg, där de två äldsta vinerna drog lite mer åt tegel.

2005 Capitel de'Roari - Bjuder på fat och ceder. Vinet var kryddigt med drag av lakrits, nejlika och lite grönt (jag hör både gräs och krondill nämnas). Vinet bjuder på frukt i form av plommon och aprikos uppblandat med lite jordgubbssaft. Smaken är eldig med relativt sträva tanniner. Eftersmaken är riktigt lång med en bra syra.

2003 Capitel de'Roari - Här talas det om lite mer mogna toner med multna löv och portvinstoner. Vinet har en rökig charkig doft uppblandat med vanilj och kola. Mycket bär. Riktigt inbjudande doft, men tyvärr lever inte smaken upp till förväntningarna. Vinet känns betydligt tunnare än 2005:an. Kaffe, kola och gummi är smaker som nämns.

2002 Capitel de'Roari - Ett katastrofår i Venetien. Här dock läst att Righetti la ner en mindre förmögenhet på årgången med skyhöga elräkningar för att få druvorna att torka. Vinet bjuder doftmässigt på ett stänk viol uppblandat med tobak, choklad, rostat kaffe och te. Smaken är utvecklad med fat och choklad.

Även om beskrvningarna ovan kan tyckas skilja sig en hel del så tyckte jag att vinerna var väldigt lika. Kryddiga, fylliga viner. Precis som i Righettis ripasso, Campolieti, så bjuds det på rätt så mycket fat och cederträ. Alla vinerna innehåller 15% alkohol, men det var egentligen bara i 2005:an som det beskrevs som eldigt. Det talades i och för sig om en del sötma som kanske även det är ett uttryck för hög alkoholhalt. Jag tyckte inte riktigt att vinerna levde upp riktigt till mina förväntningar så här heads-up. De fick sig dock ett ordentligt lyft när vi sedan drack de till lite plock av oster och skinka. Gällande ursprung bjuds det på rätt så spridda förslag, men amarone nämns både på 2002:an och 2005:an. Alla prlacerar 2003:an i Europa. Tre av deltagarna tyckte mest om 2005:an och tre (bland annat jag) mest om 2002:an. Alla placerade 2003:an sist.

Till efterrätten drack vi 2004 Château Dereszla 5 puttonyos. En tokajer som släpptes nu i oktober. Med tanke på en relativt stor alkoholmängd får omdömet tas med en nypa salt. Ljus, gyllene färg. Doften bjöd på mycket aprikos och hjortron med honung, lite citrus och en nypa saffran. Frisk smak, men realtivt kort eftersmak. Ett gott vin men utan riktig finess.
PS. På Henrik Ungerths amaroneguiden.se så finns inte Capitel de'Roari recenserat. Däremot finns Tamellinis Recioto beskriven i senaste nyhetsbrevet, och hamnar på andra plats när Ungerth korar systemets bästa Recioto di Soave. Ni kan kanske gissa vem läsaren som tipsat om vinet är ;)

Dagens anteckningar ;)