måndag 30 juni 2008

Värt att veta om psoriasis

Värt att veta om psoriasis - av Professor Knud Kragballe

Var bara tvungen att lägga in en bild av broschyren jag hittade när jag var på vårdcentralen med S2 senast. Världens roligaste namn?


BF - Barnfritt

Har haft en hel helg med mina gamla kursare från Linköping, utan barn. Inte för att jag inte älskar mina barn, men ibland känns det otroligt skönt att bara behöva bry sig om sig själv.



4 grabbar med lite öl, vin, minigolf, wii etc. Kan egentligen inte slå fel. Tänker inte gå in på några detaljer på vad vi gjorde. Kan mest bara konstatera att vuxenpoängen trillar in i sällskapet. Jag leder fortfarande, med mina två barn och villa, men med barn på G hos två och samtliga med bostadslån så är inte försprånget lika stort längre...



Vi drack förresten ett trevligt vin, 2004 Le Bonheur. En Bordeauxblanding från Sydafrika. Hade några öl innanför västen och gjorde inga anteckningar, men vinet var en trevlig överaskning. Har varit och beställt två flaskor till idag, så senast till helgen hoppas jag kunna bjuda på ett utförligare inlägg om vinet.



Sitter just nu nere i föräldrarnas hus och ungarna har precis somnat. S1 går på simskola, så det är därför vi är här. Föräldrarna är i Frankrike och M jobbar, så det blir jag och ungarna för hela slanten.


Lite vardagslyx för att ladda batterierna :) Riktigt god!

tisdag 24 juni 2008

Tuggummi på medicinburk - smart!


Tuggummi på burk med samma utseende som mormors medicin känns ju otroligt bright. Undrar hur lång tid det tar innan man får se barn med intox på akuten på grund av att de tagit medicin i tron om att det är tuggummi...
Har idag löneförhandlat med "bossen" och lyckats få upp lönen med 17%! Så nu är jag inte längre Sveriges sämst betalde läkare :) Känns inte alls fel. Förhoppningsvis blir det tillfälle att köpa lite roliga viner fram emot sensommaren, när vi båda jobbar nästan fullt.

söndag 22 juni 2008

2003 Domini Veneti Amarone Classico



Känner mig som en skadskjuten kråka idag efter gårdagens straffläggning. Har träningsvärk i tibialis anterior, rumpan (gluteus) och känner mig lätt svullen i höger knä...men jag börjar absolut inte bli gammal! ;)

Vi får med oss TT och Skökan hem på middag efter gårdagens drabbning. TT är en av två som fick mig in på vinbanan. Funderar en stund på vad jag ha rosm skulle passa med dagens grill, och kommer fram till att denna Amarone som nu legat i minst 1½ år sannolikt skulle må bra av att drickas snarare än att ligga ännu längre. TT sätter direkt efter första sniffet att det är ett Amarone. Doften bjuder initialt på stora mängder mörk choklad, som sen dränks i andra dofter. Vinet är bärigt, men inte särskilt fruktigt. Körsbären är naturligtvis där, men även en bränd, eldig pepprighet. Lite nyklippt gräs. Läste ett inslag om vinet på en annan blogg där man tyckte att det endast bjöds på vanilj. Så upplevde inte jag det. Vaniljen finns där, men är inte alls dominerande. Vinet är relativt fylligt, med en lätt bitter ton. Gott, men om inte minnet sviker mig så var Capitel de Roari, som kostar lika mycket, ett bättre köp.

Vi konsumerar även en flaska 2006 Louis Bernard Côtes du Rhône, vilket jag druckit tidigare. Ett budgetfynd, för sina 25 DKK. Relativt mycket mandel och tillsammans med vaniljen drar TT en parallell med mandelkubb. Syran är påtaligt vassare än i amaronen och med en del tanniner är detta en utmärkt matvin. Såg att det fått 86p i Wine Spectator. Vet inte om refernsen är att lita på, för det låter nästan lite väl högt...men ett trevligt köp är det och jag skulle gärna har några fler flaskor för vinkrävande vardagar :)

lördag 21 juni 2008

Midsommar

Midsommarafton spenderades i närheten av Hallandsåsen med tre andra par. Vi kör knytkalas, där vårt uppdrag bestod i sill och potatis. Sådär lagom betungande alltså, vilket nog var tur med barn som varit gnälliga och ett hus som är ockuperat av hantverkare. Inser när jag packar ihop allt att jag nog köpt sill för 20 personer, snarare än åtta. Provade Willys Thaisill, vilket var en minst sagt annorlunda inslag på sillbordet. Helt ok, men kommer inte finnas med nästa år om jag får bestämma. Provade också att göra senapssill efter ett recept jag hittade på nätet. Lite väl söt, men annars riktigt god. Gick åt som smör i solsken...och solsken var faktiskt vad vi fick större delen av dagen. Vi fick till och med tillfälle att sjuta straffar (vann en av tre omgångar) och nästan lite kubb. Svårt att få ha sådana saker i fred när man har kids runt sig.

Det blir naturligtvis inte så mycket vård i det här inlägget, men väl lite vin :) Vi provade en juninyhet, 2007 Zonnebloem Pinotage. Hade några öl innanför västen när det dracks och inga noteringar gjordes så ta det med en nypa salt. Ett vin som passade mycket bra med det grillade köttet. Det bjöds på bra fruktighet med inslag av såväl fat, tobak, choklad och, naturligtvis, en viss rökighet. På baksidan står att läsa att vinet kan lagras 5-8 år, men det tror jag är lite väl långt. Men något år i källaren klarar det säkert. Vi passar även på att prova Aeratorn och samtliga åtta tycker att det är markant mer doft efter att man kört Ett gott grilvin av det enklare slaget.

PS. Såg att vinet fick 67p i Livets goda och det tycker jag absolut är för lite!

tisdag 17 juni 2008

2006 Corte Vigna

Vissa dagar vill jag inget hellre än att sätta på ungarna en tvångströja och slänga in de i ett ljudisolerat rum. Känns inte helt jättekul att känna så, men vissa dagar är man inte gjord för att vara förälder. Tur att man kan lägga band på sig. :)



Idag lyckades solen äntligen titta fram och det bjuds det på (snarare bjuder jag på) grillad fläskfilé med vitlöksstekt potatis. Med tanke på dagens humör känns vin snarast som en nödvändighet. M hade middag/fest för kollegorna för någon vecka sedan och då glömdes en flaska 2006 Corte Vigna, en montepulciano d'Abruzzo. Misstänker att det är ett "fulvin", men tar ändå emot det med öppna sinnen :)

Vinet är mörkt blårött. Doften bjuder på en hel del fatig vanilj, men även syltig körsbärsdoft och lite choklad. Smaken domineras främst av fat med liten cedertouch. Inga tanniner att snacka om, men dock viss syra. Ett ok vardagsvin, som inte bjuder på något extra.

Hittade en trevlig liten funktion (kartan längst ner i högra listen) där man kan se varifrån bloggbesökarna kommer och vilket av inläggen de läst. an blir inte så lite nyfiken på vilka ni är...kanske speciellt när man får fint främmande från Danmark och Tyskland. Ger er gärna till känna :)

lördag 14 juni 2008

2004 Bettini Sassella


Ett tag sen sist. Har tyvärr varit lite torka på både vinfronten och övriga fronter. Huset är helt belamrat med saker då hantverkare håller på och renovera ett rum på ovanvåningen. Jättekul att vara hemma med två barn som springer omkring och pillar på alla verktyg. :-/

Vi spenderar helgen i Borås hos M's syster och hennes italienske man, Emi. Vi bjuds på lördagen på fläskfilé med ungbakad potatis och kryddsmör. Till detta får vi ovanstående vin. Emi beättar att vinet kommer fårn norra Italien där man (pga av kylan) mest äter riktigt fet mat till vinet. Vinet produceras i i regionen Valtellina och är DOCG-klassificerat.

Vinet är relativt ljust och har trots sin unga ålder redan en dragning åt tegel. Doften känns knuten och bjuder inte på särkilt mycket mer än körsbär och lite rödmogen frukt. Efter luftning framkommer en rökig chorizokänsla. I munnen bjuds det, förutom körsbär, både på ordentligt med tanniner och syra. Vinet känns inte riktigt moget att dricka, utan skulle nog må bra av några års vila. Jag funderar lite på vilken druva det kan vara, men får erkänna mig besegrad. Den tidiga mognaden för tankarna till Nebbiolo, men jag känner inte igen det som ett sådant.

Vid hemkomst slår jag upp regionen i Andreas Kjörlings Det italienska vinet (en bok som jag för övrigt inte är så förtjust i) och läser där att Sasella är underregionen och att Valtellina ligger sydöst om Milano. Vinerna görs på minst 90% Chiavennasca, vilket är det lokala namnet på Nebbiolo, och lagras minst 20 månader. Läser vidare att Valtellina Superiore kommer från de bästa vingårdarna och 1997 blev uppgraderat till DOCG. Tydligen görs det ett passitovin från samma region som heter Sforzato, det ska jag hålla ögonen öppna efter.

Kul att prova en ny italiensk region. Vinet i övrigt var jag inte särskilt imponerad av, det var helt enkelt lite för mycket tanniner och syra. Gav kanske inte det riktigt en ärlig chans heller, med lite lätt halsont och otillräcklig luftning. Synd att man inte hade nån mer falska att gömma undan...

lördag 7 juni 2008

2000 Peter Lehmann Stonewell Shiraz


Ytterligare en fantastisk dag på strand är lagd till handlingarna. Det känns nästan overkligt att det ska ta slut snart.

Vi äter ute i solnedgången. Far går igenom sina vingömmor och hittar en låda med 2000 Peter Lehmann Stonewell Shiraz. Lådan var en gåva av importören (gammal barndomsvän) i 60-årspresent för två år sedan. Sedan dess har den varit bortglömd och legat och samlat damm. Har ett svagt minne av att jag läst ett inlägg av Frankofilen med samma vin, fast av annan årgång, så det känns extra roligt att få jämföra om våra smaklökar tänder på samma smaker :)

Vi njuter alltså vinet utomhus och med en rätt spräcklig duk som bakgrund är det inte helt lätt att bedöma färgen. Men viss mognadston kan ändå skönjas. Flaskan innehåller även en hel del fällning. Doften är underbar! Rikligt med söt, mörk frukt, där russin och plommon sticker ut. Det bjuds även på en hel del choklad samt lite eukalyptus, sötlaktrits och vanilj. I munnen är vinet välbalanserat, moget och relativt fylligt. Den mörka frukten dominerar tillsammans med en viss sötma, men även rikligt med vanilj och mörk choklad. Portvinstoner. M drar en passande parallell med portvinsfylld chokladpralin. Eftersmaken är underbart lång och vaniljpackad.

Sammanfattningsvis riktigt, riktigt gott. Lätt den godaste australiensaren jag druckit. Efter att mest ha druckit unga, enklare viner senaste tiden var det här precis vad jag behövde. Vi rekommenderar väl kanske inte att det njuts med grillad fläskarré och färskpotatis, men inget kan förstöra intrycket av det här vinet. Vi kan inte låta bli att kolla upp vad frankofilen tyckte, och tongångarna gick även där i dur. Vinet visar sig vidare även vara den dyraste australiensaren jag druckit (384:-), men det är värt en rejäl slant extra. Får lov att ta med mig en flaska hem...och jag ser redan fram emot att korka upp den. Men, det blir nog först om ett år eller så.

fredag 6 juni 2008

Euro 2008 - Heading for disaster?

Imorgon börjar då fotbollsfesten. Har ännu inte jobbat upp någon riktig nerv, mest för att det känns som om det kommer gå riktigt dåligt för Sverige. Jag är inte på något sätt någon fotbollsnörd. Jag kollar på nästan alla Sveriges matcher, EM, VM och slutspelet i Champions League, men det är i princip allt...så satsa inga pengar utifrån mina ord ;)

Det käns som om Sveriges lag skulle gjort sig för två år sedan...om alla varit skadefria. Men, det är de alltså inte. En matchotränad målvakt (som läkte 8 mål i senaste tävlingsmatchen), en vänsterback som inte är någon vänsterback, skador/krämpor på Zlatan, Alexandersson, Linderoth och Ljungberg (säkert glömt någon), plus att halva laget känns gammalt. Nä, det känns inte som vi ska förvänta oss stordåd. Mina favoriter är Spanien och Portugal med Kroatien som outsider. Tänk så kul det hade varit med en final mellan grannarna Spanien och Portugal!

onsdag 4 juni 2008

8. 2006 Orballo Albariño


Som av en ren händelse råkar det vin som far min korkar upp efter Montmains (förra inlägget) vara nummer 8 på listan, 2006 Oballo Albariño. Vinet har nästan identisk färg som Chablis:en, fast utan grön ton. Doften är frisk, med en hel del citrus. I munnen är dock vinet lätt frizzante! Lite som en lätt kolsyrad Ramlösa (ni vet den där som var ett resultat av flera års forskning). Detta känns inte helt hundra rätt, men vi är lite för okunniga för att kunna avfärda det som defekt. I och med kolsyran så tappar vinet en hel del i mitt tycke. Smaken är annars frisk med citrus och lätt blommighet. Eftersmaken är relativt kort och menlös.

Således stark misstanke om felaktigt vin. Var det förstört så hade det i alla fall inte påverkat smaken negativt. Ska försöka få tag i en flaska till för att se om det var fel och ge vinet en ärlig chans, men det är visst 2007:orna som är ute nu så det kan bli svårt. Vinet är friskt och trevligt, men inget jag skulle köpa igen (annat än för att ge det en ärlig chans ;) Någon som druckit det och kan agera facit?

Nästa vin på listan är en BiB, så den hoppar vi över.

9. 2006 Montmains Chablis Premier Cru


Spenderar sannolikt resten av veckan nere hos mina föräldrar i södra Skåne. Åkte ner igår och har idag spenderat eftermiddagen på stranden. Tyvärr blåste det rätt ordentlig frånlandsvind, så det blev till att hitta lite lä långt från vattnet. Är det förresten någon av er läsare som röker så, snälla, ta upp fimparna efter er på stranden, parker...ja överallt. Är det någonting jag tycker känns riktigt ofräscht, så är det att se ens ungar stoppa gamla fimpar i munnen.


Nog om det. Vi äter ikväll panerad färsk torsk med färskpotatis och riven pepparrot. Jag har tag med 2006 Chablis Premier Cru, för att äntligen få forstätta vår nedräkning av de 10 bästa vinerna enligt Allt om Mats lista på de 100 mest prisvärda. Vinet har en ljust halmgul färg med lite gröna nyanser. Doften är frisk och fruktig med mineralbetoning. Mineral slår även igenom i smaken. Vinet har på systembolagets sida en 11:a i fruktsyra, men riktigt så syrlig upplever jag den inte. Eftersmaken är relativt lång ,ed frisk syrlighet, utan att för den skulle bli överdriven vilket jag ibland tycker väldigt syrliga viner blir. Det är svårt att identifiera enskilda frukter, utom en lätt citrustouch.


Visst är det ett gott vin, men jag kan ännu en gång konstatera att det är rätt bortkastat att spendera dyra vita viner av det här slaget på mig. Jag har svårt att säga att detta är bättre än ett vin för halva summan. Möjligen är det också så att just det faktum att det är en Chablis Premier Cru höjer upp prislappen så mycket i föhållande till ett "no-name"-vin.

måndag 2 juni 2008

Grillat i Linköping

Har i helgen varit uppe vid de gamla jaktmarkerna i Linköping. Vädret var (som över allt) fantastiskt. På lördagen åkte vid ut till Roxen och badade. Badstället var verkligen trevligt, men jag måste säga att jag verkligen är glad att vi numera bor i närheten av kusten. Insjöar kan aldrig kännas lika fräscht och friskt.

På kvällen bjuds vid på grillat och delar på tre viner. 2006 Argento gjort på Malbec var ett bra grillvin med blålila, ungdomlig färg och stöpt i formen för populistiska dussinviner med mycket frukt och vanilj. 2005 Campolieti har jag nämt tidigare. Ett ripasso med massor av körsbär, ceder och vanilj. 2006 är ute nu, så den här flaskan har nog legat ett litet tag. Tycler inte att cedertonerna är riktigt så påträngande som de var sist, vilket är positivt. Annars gott och insmickrande, men lite tråkigt när man druckit det några gånger. Tredje vinet kan jag inte ens komma ihåg just nu. Så spännande var det ;) Det mest intressanta ur vinperspektiv var att när vi kom tillbaka till vinerna efter en dryg timmes promenad, så var det i princip odrickbart. Vinerna lämnades i flaskorna utomhus och var surt och med en riktigt obehaglig doft när vi promenerat färdigt. Trodde inte att det skulle kunna bli dåligt så snabbt, men här var det inget snack.

PS. Kom på att jag aldrig uppdaterat er gällande vårt råttproblem. Råttan sågs totalt tre gånger och har sedan dess lyst med sin frånvaro. Jag hittade ett ställe bakom några stenar där den försökt bygga bo, men inte lyckats gräva tillräckligt djupt. Råttfällan funkade dock...har fått två möss hittills ;)