torsdag 29 maj 2008

Bloggvänner

Två inlägg på en dag hör inte till vanligheten...men nu när lillkillen sover och storasyrran är på dagis så får man passa på :)

När man väl givit sig in i vinbloggandet upptäcker man snabbt att man inte är ensam. Vissa presenterar sig på forum, andra hittar man av en slump och en del presenterar sig genom att kommentera inlägg. Hur som helst är det väldigt roligt att läsa andras erfarenheter och inspireras av andras språk. Beskrivningarn och språk varierar och så gör även prislappen på de viner som dricks. Har lagt upp en lista med länkar (till höger) på de bloggar som jag själv besöker regelbundet, så att ni andra också kan få ta del av vad de skriver. Saknas någon? Skriv en kommentar.

Gnäll, gnäll, gnäll

Jag känner att jag snart måste sluta gnälla på vår ekonomiska situation snart...om t.o.m. jag känner att det börjar bli långrandigt så måste det vara ännu värre för er läsare.

Hur som helst...min sambo fick ut lite extra jourkomp och annan ersättning och fick på så sätt en ganska trevlig lönecheck den här månaden. Finemang, tänkte jag äntligen kan man kanske få köpa lite trevligt vin :) Ska kanske tillägga att vi hade 10 kr och 89 öre på kontot sista helgen innan månadens löning. När sen räkningarna skulle betalas så såg det dessto mörkare ut. Men huslån, CSN, el, dagis, bredband etc så slutade det på ca 25 000! Känns helt absurt. Tänk att man i en familj med två läkare (visserligen en föräldraledig) knappt klarar sig månaden ut! Som salt i såren så fick jag höra att min syster (lillasyter märk väl!) nästan tjänar lika mycket som jag och sambon tillsammans. Samtidigtsom jag sitter här och gnäller, så vet jag att det finns de som tjänar betydligt mindre och jag förstår verkligen att det finns många som får det tufft nu när räntorna stiger...

Strejken tog ju slut igår. Skönt för övriga personalen på sjukhuset att slippa slussas runt. När jag läste om budet så blev jag inte imponerad. Sex veckors strejk för en tusenlapp till övertygar knappast. I tidningen pratar många om att säga upp sig och flytta utomlands, men det tror jag inte riktigt på. Människan är ett vanedjur med djupt pinkade revir och även om några säkert flyttar till Norge eller Danmark tror jag knappast på någon massflykt...möjligtvis en massflykt från vårdförbundet. Ingångslönen på 21 100 har jag inte så mycket att orda om. Med läkarnas lägstalön på 23 500 som jämförelse känns det som en rimlig nivå.

tisdag 27 maj 2008

Narkosplacering

Har fått schemat för mina sista veckor på internmedicin. Det verkar inte som jag får de tre veckor på anestesi (narkos) som alla mina kollegor får. Riktigt dåligt. Nu får jag hoppas att mina gamla kunskaper om fria luftvägar etc från plugget fortfarande finns gömda någonstans i bakhuvet. Ser verkligen fram emot när placeringen på internmedicin är över. Vi har hela tiden fått öhra att vi AT-läkare gör ett bra jobb. Samtidigt så vill man inte att vi ska gå nattjourer (för jobbigt för den man går med), överläkarna gnäller över att vi får gå tidigare på fredagen (2 timmars självstudier), det klagas på att vi inte är med på möten som absolut inte har med oss att göra och vi tillåts inte gå på några utbildningstillfällen utanför sjukhuset. Får väl skylla mig själv som valt att öra AT i detta landstinget.

Nu vill jag ju inte avslöja var jag gör AT, men gör det inte här! ;)

lördag 24 maj 2008

2004 Pantheon Ripasso Superiore

Solskenet bara fortsätter och fortsätter. När M åkt till grannsjukhuset för att jobba (ja, strejken fosrtsätter) passar jag och barnen på att hälsa på Hamlet på Kronborgs slott i Helsingör tillsammans med Handkrämsmannen med familj. De är vänliga nog att stå för lunch, när undertecknad stressat så mycket att jag förundras över att jag fick med båda ungarna. Ibland skäms jag över vilket humör man (jag) blir på när stressen kommer krypande och barnen inte vill klä på sig, borsta tänderna etc. Pick-nick vid havet, trevligt sällskap och fin slott räckte för att göra vår dag. Nu ska jag inte klaga på att jag inte har några pengar (igen), men med 56:- på kontot var utsikterna för vinköp inte särskilt bra. Speciellt inte som biljetten över kostade 55:-. Hittade dock lite danska sedlar och kunde köpa ovanstående flaska samt 2 flaskor från Vacqueyras.

Vi är bortbjudna och tar med oss Ripasson. Väl uppkorkad bjuder den på en spännande doft, speciellt jämfört med den australiensiska CS vi druckit innan (Lindeman's 2007). Har initialt svårt att identifiera vad jag hittar, förutom körsbär. Sen inser jag att det bjuds på en skiva leverpastej och även lite pepparkakor. Troligtvis är det nejlikor, men jag känner att mitt referensbibliotek inte riktigt räcker till för att vara säker. Vinet har i alla fall en klart annorlunda doft och känns därför spännande jämfört med de mainstreamflaskor det blivit på sistone. I munnen är vinet runt, med viss syra. En positiv överraskning för priset (som var typ 45 DKK).

Drack förresten en flaska 2006 Louis Bernard Côtes du Rhône för några dagar sedan...och detta är verkligen ett budgetvin med sina 25 DKK. Köpte 6 flaskor förra sommaren och tänkte ha lite som husvin. När jag korkade upp första flaskan bjöd det dock på sådan en strävhet och frisk syra att jag insåg att det skulle göra sig bättre i källaren ett tag till. När vi nu, nästan ett år sanare, korkar upp nästa flaska så är även det påtaligt strävt och syran är fortfarande riktigt frisk, utan att förstöra helhetsintrycket. Jag har nu 3 flaskor kvar och det ska bli kul att se hur det utvecklas. Håller frukten undan för tanniner och syra?

På måndag är det äntligen dags för lön. Förhoppningsvis blir det lite roliga inköp, för det har blivit så mycket budget på senaste tiden. Fick tips av Billigt Vin om att lillebror till Chateau Pesquiés Quintessence säljs i Danmark för 60 DKK och med lite tur kanske man kan få till en låda sådant. Kul förresten att bloggandet knyter lite nya kontakter :)

söndag 18 maj 2008

2006 Basilisk - grillad kanelkyckling

Vi provade ett recept från systemets senaste kundtidning idag. En lätt modifierad variant som M redan provat. Skriver om det eftersom man preparerar kycklingen med en slags salt kanelrub. Var sjukt skeptisk innan, då mina tidigare erfarenheter av kanel i maten varit minst sagt sådär. Den här gången var det dock en helt annan upplevelse. Kycklingen smakar kanel, men inte på ett dominerande, lite sliskigt sätt som det annars kan göra. Salt, peppar och vitlök gör att det balanseras.

Tidningen rekommenderar fatlagrad Chardonnay till rätten, men M drack den flaskan av den sorten vi hade på fest i fredags. Vi dricker istället 2006 Basilisk. En australienasare på Shiraz och mourvèdre. Skäms lite över att ha flaskan hemma. Detta är inte alls den typen av vin som jag är sugen på. Mycket fruktigt/bärigt med fatkaraktär och mjuka tanniner. Ett riktigt mainstreamvin med andra ord. Skriver inte mer om det utan vi lägger snabbt det till handlingarna...

lördag 17 maj 2008

2006 El Pedrosal

Det var ett tag sedan sist. Tillvaron har lite gått på tomgång utan några större happenings. Har inte heller druckit något vin och därför inte känt att jag haft så mycket att blogga om :( Ekonomin den här månaden har inte tillåtit några inköp och i källaren ligger i princip bara flaskor som jag antingen vill ska ligga ett tag till eller inte vill knäcka hur som helst. Hoppas verkligen det blir ändring på det snart! Vädret har för övrigt fortsatt sin solkavalkad. Det är bara idag som det varit mulet (f.ö. den enda dagen när tidningen lovat sol).

Över till El Pedrosal. Sprang in på systemet medan barnen och sambon satt i bilen. Lite stressad med andra ord. In snabbt alltså och valet till kvällens grill föll alltså på El Pedrosal. Drack 2004:an för dryga månaden sedan, som då hade legat drygt ett år i källaren. Då var vinet gott, ett riktigt kraftpaket och jag önskade jag hade sparat några fler för att följa utvecklingen. 2006 känns inte lika kul när vi väl avnjuter den. Doften bjuder på en ordentlig bunke röda bär, med kryddigt mustig ton och en nypa vanilj. Smaken är även den lätt mustig med fatkaraktär och inslag av gräs. Går bra ihop med grillbrickan. Vinet känns inte lika kraftfullt som sist. Detta är dock inte enbart av ondo, då det kändes lite väl överdrivet sist. Det innebär dock att jag inte är lika sugen på att köpa fler flaskor för att lära mig av utvecklingen i källaren.

Hoppas verkligen att det blir tillfälle till lite fler inköp framöver. Har en hel del flaskor som jag skulle vilja prova. Inte minst de på Allt om mats 10 i topp lista...

måndag 12 maj 2008

1999 Vecchia Storia Barbaresco Riserva


Måste först berätta att jag tog säsongens första bad i lördags. 10 maj! Så tidigt har jag inte badat på många, många år. Om man inte räknar med dopp efter basubad och så. Det var faktiskt till och med riktigt varmt. Jag fick en waboba-boll av min mor för några veckor sedan och jag och pappa M stod och kastade i vattnet i säkert en halvtimme. Bollen är tillverkad i silikon eller något liknande, så den studsar på vattnet. Grymt kul, kan rekommederas! Det blev naturligtvis några "räddningar" med huvudet under vattnet. Det konstiga var att det inte ens kändes kallt. 18° var det minst. Danska motsvarigheten till SMHI, DMI, har visst statistik på när årets första dag över 25° infaller. Tidigast har jag för mig var 1956 då den inföll 14 april. Senast var 2004 då den inföll 30 juli.
Nu över till vinet. Känner att lite grill är ett måste idag, då det kan vara sista fina dagen på länge. M frågar om vi inte ska dricka lite vin till och det är lite för frestande för att tacka nej till. Inser att jag börjar få ont om viner för "immediate consumption". Gräver djupt i källare och hittar en flaska 1999 Vecchia Storia Barbaresco Riserva. Flaskan inhandlades i juli förra året på danska metro. Minns inte vad det kostade, men det var under 100 DKK. Drack en flaska rätt omgående då, men har tyvärr inga anteckningar. Minns bara en svag känsla av besvikelse. Vinet har, eftersom det får kallas riserva, lagrats 36 månader på ekfat och har tagit upp en del från faten. I glaset är vinet härligt rödbrunt med tegelnyans. Blir lite frustrerad då jag doftar på vinet. Har svårt att sätt någon etikett på dofterna...Tycker mig i alla fall känna doft av mörka bär med körsbär, läder, chark, ek/vanilj coh lätt rökighet. Hittar inte direkt några rosor eller tjära, vilket jag annars förstått ska vara typiskt för Nebbiolo. I munnen är vinet påtagligt strävt. Smakmässigt dominerar lätt bittra körsbär, men även lite chark och vanilj. Eftersmaken är lång med en pigg syrlighet.
Eftersom detta är det enda Barbaresco jag druckit är det svårt att jämföra. Tycker mig känna igen smaken av Nebbiolo från förra tillfället vi drack det. Vinet är gott, men absolut matkrävande. Har en flaska kvar och den sparar jag nog två år. Får se om det finns någon frukt kvar då...
PS. Återigen strul då man publicerar bilder. Den här gången verkar inte sidbrytningen funka ordentligt

fredag 9 maj 2008

2005 Château Pesquié Quintessence

Idag tog barnen sitt första bad! 13 grader var det visst i vattnet.

Vi har blivit deporterade till farmor och farfar med barnen över helgen då sambon ska ha tjejhelg med mammorna från vår gamla hemstad. Får dock sällskap av pappa M med barn. De dök upp redan på torsdagskvällen, så fredagen spenderas ute i det fantastiska vädret. Vi åker ner till lekplatsen vid stranden och njuter av pizza i gräset. Därefter tar vi oss ner till stranden och det dröjer inte länge innan barnen är i vattnet (trots förmaningar om att vi inte har några handdukar). Det var inte varmt! Men, nu var det ju vinet vi drack när vi väl kom till mina föräldrar jag skulle skriva om...


Vi inleder kvällen med ett glas 2007 Mulderbosch rosé som jag redan avhandlat.
Efter inspiration av Finare Vinare blir kvällens huvudnummer 2005 Quintessence. Ett vin som ingick i majsläppet. Vi kommer något sent till mina föräldrar, så vinet körs genom Aeratorn ner i dekantern och hinner luftas 45 min innan servering. Vinet doftar gott med animalisk ton. Vi finner doft av läder, röda bär, chark och en angenäm örtighet. I munnen förväntar jag mig mer sträva tanniner än vad som möter gomen. Strävheten sätter inga hinder för konsumtion idag. Eftersmaken är hygglig, men jag hade nog förväntat mig lite mer längd.
Efter detta korkar vi upp en 2005 L'avenir från Stellenbosch, Sydafrika. Far min är väldigt förtjust i sydafrikanska viner. Själv har jag börjat tröttna på den eviga rökigheten.Vinet är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon, Shiraz och Cabernet Franc. Näsan domineras av omogna gröna frukter, där doft av grön paprika och harricots verts sticker ut. Vi finner även vanilj, choklad, röda bär och en typisk rökighet. I munnen känns vinet mjukt och harmonisk, med relativt kort eftersmak.

Sammanfattningsvis två goda viner där Quintessence vinner med en klackspark. Som alltid är det uppfriskande med Rhônevin som avbräck mot viner från nya världen.

måndag 5 maj 2008

2007 Vida Orgánica

Fantastisk dag idag. Efter en förmiddag på Willys och en av stadens större lekplatser, ägnades eftermiddagen åt trädgårdsarbete. Iförd endast shorts! Våren rusar mot sommar i rekordfart. Barnen hjälpte till (läs sprang omkring och målade med kritor). När väl M kom hem kände jag att den här dagen bara skrek efter ett glas kallt vitt. Vi korkar upp en flaska 2007 Vida Orgánica som vi fick vid en middagsbjudning härförleden. Vi tar emot vinet med öppet sinne då vi inte har en aning om vinets pris eller kvalitet. Av baksidan framgår att vinet är ekologiskt odlat och gjort på, den för oss okända, druvan Torronés.

Vinet är i det närmaste vattenklart, med bara en lätt halmgul nyans. Doften domineras av tropisk frukt och viol. Jag finner även en touch päron, eventuellt lite smörkola. I munnen känns vinet närmast frizzante med frisk syra och smak av tropisk frukt, grapefrukt och viol, men även mineral och lite ris. Eftersmaken är kort, men lämnar en frisk känsla i munnen.

Sammanfattningsvis ytterligare ett vitt vin som inte gör någon besviken, framför allt inte en sån här "sommardag", men som ej heller lämnar några större intryck. Ska nog snart ta och köp ett riktigt fint vitt vin så man vet vad man har att jämföra med.

Inte fel på det

En helg i bilens tecken. Borås ToR på lördagen och igår Skånes djurpark ToR. Har lite lätt ont i ryggen idag. Inget vin har det blivit heller :( ...eller om sanningen ska fram så blev det lite portvin, men det räckte inte på långa vägar för att tillfredsställa vintarmen. Vädret är fantastiskt ute, så med lite tur blir det lite vin och grillat i veckan.

Läste i danska Vinavisen att man i USA gjort försök där man låtit såväl lekmän som professionella vinprovare vid blindprovning föredrar billigare viner än dyra. Dock tycks vinets pris vara viktigast av allt. Om provarna blev informerade om priset på flaskan, även om det var fel pris, så föredrog dock de flest de dyrare vinerna. Kanske är man inte helt fel på det trots allt när man provar billigare viner. Får alltså bara se till att någon lurar i mig att flaskorna är dyrare...

torsdag 1 maj 2008

2004 Paul Mas


Är idag och gräver djupt i källaren. En spontan vinkväll och jag gräver fram en flaska 2004 Paul Mas, en Syrah-, grenachblandning från Coteaux de Languedoc.Har inget minne av inköpet, men hittar en utskrift från systemets hemsida. Utskriften är daterad oktober -06, så antagligen inköptes vinet då. Hör i så fall till en av de äldre flaskorna i min samling. Är alltså verkligen ny i gamet. Av utskriften framgår att vinet tidigare kostat 64:-, men sänkts till 50:-. Hittar ingen notering gällande betyg eller rekommendation, så sannolikt är det prissänkningen som lockat till köp. Allt i jakten på ett "fynd". Läser på baksidan att skördeuttaget ligger på 42 hl/ha. Är inte särskilt beläst på detta, men det låter lågt i förhållande till pris.


Eftersom vinet tas fram oplanerat kommer min Aerator väl tillpass :)

Väl i glaset är färgen rubinröd, med viss mognadstendens. Doften domineras av röda bär och jordgubb, men även vanilj, lakrits och en viss pepprighet. Smaken är rund och bärig, inte särskilt fylligt och eftersmaken oväntat lång med en ordentlig initial syraattack. Riktigt angenämt.


Sambon är beredd att betala ungefär en hundring för det, så det får nog betraktas som ett fynd :) Gott, oväntat lång eftersmak. Nu har jag nog inte kvar särskilt många "randomköp" likt denna i källaren. Fast, det hade faktiskt varit kul att ha en flaska till att spara ytterligare...
PS. är det någon som vet varför det blir dubbla radavstånd när man har en bild med i inlägget?
PS. Upptäcker i efterhand att vinet fick fyndstämpel av Kronstam i DN och dessutom kunde lagras. Sannolikt är det därför det inköpts.